Riziko pandémie premenenej na globálnu krízu začalo pôsobiť vo všetkých častiach sveta. Negatívne dopady zažíval obzvlášť intenzívne cestovný ruch a hotelierstvo.

Do akej miery sú v tejto kríze nápomocné procesy riadenia rizík na vládnej úrovni? Je manažment rizík nevyhnutným predpokladom riešenia rizík, ktoré sa prejavili v pandemickej kríze? Je to začiatok riešenia krízy? Je inventarizácia iba východiskom alebo predpokladom eliminácie rizika? Do akej miery dokázal podnikateľský sektor hotelierstva čeliť rizikám v prvom roku 2020 a v prvých mesiacoch druhého roku 2021 tejto krízy?

Na tieto otázky odpovedal medzinárodný vedecký prieskum v 7 krajinách: Česká republika, Chorvátsko, Maďarsko, Severné Macedónsko, Slovensko, Ukrajina, Turecko. Prieskum bol súčasťou vedeckého projektu. „Krízový manažment: Národné reakcie na potenciálne riziká pre medzinárodný dovolenkový trh, ktoré predstavuje pandémia COVID-19 v hotelovom priemysle“. Práve projekt tvorí základ predkladanej vedeckej publikácie. Tento vedecko-výskumný projekt bol podporený „La Fondation pour la Formation Hôtelière“.

 

Publikácia COVID-19 Pandemic in the Hotel Industry je dostupná TU.

 

Odporúčaná citácia:

Ľudmila Novacká et. al. COVID-19 Pandemic in the Hotel Industry : La Fondation pour la Formation Hôtelière project outputs. Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, 2022. 145 s. ISBN 978-80-225-4875-53