Odovzdávanie Vontoblovej ceny, ktoré sa konalo 22. novembra v spoločenskej miestnosti V1, bolo v tomto roku výnimočné.

Hlavne preto, že išlo o jubilejný už 20. ročník, na ktorom sa spolu stretli mnohí absolventi – víťazi Vontoblovej ceny z obdobia od jej vzniku po súčasnosť, vedúci úspešných diplomových prác, zástupcovia Bank Vontobel Zürich, vedenie Obchodnej fakulty, členovia hodnotiacej komisie. Spolu s ostatnými pozvanými zamestnancami, ktorí stáli pri zrode tejto prestížnej ceny alebo počas 20-ročného obdobia boli jej súčaťou, zhodnotili uplynulých 20 rokov.

Počas slávnostného podujatia sme sa spomienkami vrátili aj k osobnosti, ktorej meno samotná cena za najlepšiu diplomovú prácu v oblasti medzinárodných finančných a peňažných vzťahov, bankovníctva a procesov súvisiacich s členstvom SR v Európskej únii nesie – Dr. h. c. Dr. Hansovi Vontoblovi – dlhoročnému  podporovateľovi a priateľovi Obchodnej fakulty, keďže 3. januára 2016 pozemský svet opustil. Dr. Hans Vontobel bol medzinárodne uznávanou osobnosťou, ktorá svoj profesionálny život venovala práci v oblasti finančníctva a bankovníctva. Pod jeho vedením sa Bank Vontobel Zürich stala jednou z vedúcich súkromných bánk vo Švajčiarsku. Pracoval na poste prezidenta Zürišskej burzy, bol členom predstavenstva Švajčiarskeho bankového zväzu, prezidentom Švajčiarsko–nemeckej obchodnej komory a za jeho činnosť v oblasti bankovníctva, finančníctva a medzinárodného obchodu mu bolo udelených viacero vysokých vyznamenaní. Významné a neoceniteľné je jeho miesto pri zakladaní poprednej bankovej školy Swiss Banking School. Je taktiež nositeľom titulu Doctor Honoris Causa Ekonomickej univerzity v Bratislave.

JUDr. Ladislav Dianiška, zástupca Bank Vontobel Zürich sa v príhovore vrátil v spomienkach a pripomenul všetkým prítomným zopár zážitkov s pánom Vontoblom, ktorý napriek veľkému úspechu v oblasti bankovníctva, zostal "obyčajným" a skromným človekom. Zároveň zaspomínal na prvé stretnutia a rokovania, ktorých predmetom bola dohoda o založení Vontoblovej ceny, na ľudí, ktorí s touto myšlienkou prišli a stáli pri jej zrode. Nezabudol poďakovať všetkým dekanom a rektorom, ktorí podporovali udeľovanie Vontoblovej ceny, členom hodnotiacej komisie za nezištnú pomoc a prácu, vedúcim víťazných diplomových prác a študentom za ich tvorivú prácu a prínos.

Vontoblova cena sa udeľuje v spolupráci s Nadáciou Merkúr a Bank Vontobel Zürich. Za prítomnosti JUDr. Ladislava Dianišku a Ing. Ľubomíra Huťana z Bank Vontobel Zürich; rektora EU v Bratislave prof. Ing. Ferdinanda Daňa, PhD.; dekana Obchodnej fakulty Ing. Štefana Žáka, PhD. a zástupcov komisie, ktorá hodnotila prihlásené diplomové práce, a pozvaných hostí boli v roku 2017 ocenení títo absolventi:

  • 1.  miesto získala Ing. Karin Selešová s diplomovou prácou na tému "Medzinárodné inkaso pohľadávok v podmienkach Európskej únie", vedúcim práce bol doc. Ing. Ľuboš Pavelka, PhD.
  • 2.  miesto získal Ing. Tomáš Ondruš s diplomovou prácou na tému "Vplyv kvantitatívneho uvoľnovania zo strany Európskej centrálnej banky na ekonomiku eurozóny", ktorého vedúcim práce bol Ing. Edmund Fifek, PhD.
  • 3.  miesto získal Ing. Stanislav Hadri s diplomovou prácou na tému "Collateral management ako súčasť riadenia rizík v medzinárodnom obchodnom financovaní". Vedúcim práce bol doc. Ing. Ľuboš Pavelka, PhD.

 

Okrem finančnej odmeny čaká na absolventov možnosť absolvovať týždennú stáž v Bank Vontobel Zürich.

Pri príležitosti jubilejného 20. ročníka Vontoblovej ceny dekan fakulty doc. Ing. Štefan Žák, PhD., odovzdal ďakovné listy tým, ktorí boli súčasťou Vontoblovej ceny, nasledovne:

  • za dlhoročnú aktívnu podporu vzdelávacej a vedecko-výskumnej činnosti Obchodnej fakulty a za mimoriadny prínos pre rozvoj spolupráce Obchodnej fakulty s hospodárskou praxou JUDr. Ladislavovi Dianiškovi, Ing. Ľubomírovi Huťanovi, Dr. h. c. Dr. Hansovi Vontoblovi (in memoriam) a Švajčiarskemu veľvyslanectvu v Slovenskej republike,
  • za dlhoročné aktívne pôsobenie v hodnotiacej komisii pre udeľovanie prestížnej Vontoblovej ceny a za mimoriadny prínos pre rozvoj spolupráce Obchodnej fakulty s hospodárskou praxou si pamätný list prevzali: prof. Ing. Ferdinand Daňo, Phd., doc. Ing. Alica Lacková, Csc., prof. Ing. Jaroslav Kita, CSc., doc. Ing. Jozef Makúch, Csc. a Ing. Elena Trenčianska, Csc.,
  • za dlhoročnú aktívnu prácu pri organizačnom zabezpečovaní udeľovania prestížnej Vontoblovej ceny a za mimoriadny prínos pre rozvoj spolupráce Obchodnej fakulty s hospodárskou praxou pamätný list dostali: Ing. Andrea Mizerová, PhD. a Ing. Valéria Lovásiková.

 

Cenu dekana Obchodnej fakulty získali aj najúspešnejší vedúci diplomových prác ocenených Vontoblovou cenou v rokoch 1998-2017:

  • prof. Ing. Dagmar Lesáková, CSc., D.M.M.
  • prof. Ing. Peter Baláž, PhD.
  • doc. Ing. Ľuboš Pavelka, PhD.
  • Ing. Edmund Fifek, PhD.

 

Po skončení odovzdávania Vontoblovej ceny boli ocenení spolu s vedúcimi záverečných prác pozvaní na recepciu v spoločnosti vzácnych hostí, ktorí sa tejto udalosti zúčastnili.

 

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.