Ekonomická univerzita v Bratislave dosiahla významný úspech v rámci Plánu obnovy a odolnosti. Získala finančné prostriedky pre niekoľko projektov, ktoré majú za cieľ nielen posilniť jej vedeckovýskumnú kapacitu, ale aj prispieť k modernizácii vzdelávacích programov a infraštruktúry.

Projekty, financované z Plánu obnovy a odolnosti, sa zameriavajú na rôzne oblasti – od digitalizácie vzdelávania, cez podporu udržateľného rozvoja, až po inovácie v ekonomických a podnikateľských modeloch.

EU v Bratislave a jej fakulty podali k dnešnému dňu 37 projektov financovaných z rôznych výziev Plánu obnovy a odolnosti.

Po vyhodnotení niektorých výziev získala EU v Bratislave doteraz finančné prostriedky na realizáciu 3 významných projektov:

Konzorcium Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Ekonomickej univerzity v Bratislave

Odborní hodnotitelia udelili projektu konzorcia STU v Bratislave a EU v Bratislave najviac bodov zo všetkých podaných projektov. Projekt bol schválený na celkovú požadovanú sumu finančných prostriedkov v objeme 50.000.000 Eur, z toho je na aktivity EU v Bratislave určených 16.600.000 Eur.

Základným strategickým cieľom projektu je vytvorenie infraštruktúry, ktorá umožní v zmysle najlepšej medzinárodnej praxe realizovať integrované procesy vzdelávania, výskumu a spolupráce s praxou so silným medzinárodným aspektom. Tento spôsob fungovania konzorcia bude pre obe univerzity predstavovať silný impulz smerom k zvýšeniu excelentnosti a kvality poskytovaných služieb a realizovaných činností.

V rámci projektu pripraví EU v Bratislave spolu s STU v Bratislave okrem iného aj 6 nových spoločných študijných programov, z toho 3 študijné programy pripraví Fakulta podnikového manažmentu EU v Bratislave s Fakultou elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave, 2 študijné programy pripraví Obchodná fakulta EU v Bratislave spolu s Fakultou architektúry a dizajnu STU v Bratislave a 1 študijný program pripraví Národohospodárska fakulta EU v Bratislave s Fakultou informatiky a informačných technológií STU v Bratislave.  V rámci projektu sa tiež zrekonštruujú a zmodernizujú priestory v budovách V1 a V2, zrekonštruujú sa priestory Slovenskej ekonomickej knižnice a vybuduje sa inovačný Business Lab., integrujú sa niektoré knižničné, publikačné a informačno-technologické systémy.

Projekt je súčasťou širšieho dlhodobého strategického zámeru na vytvorenie moderného interdisciplinárneho campusu „Science Hills“, ktorého súčasťou okrem STU v Bratislave a EU v Bratislave majú byť v budúcnosti aj iné inštitúcie – primárne UK v Bratislave a Slovenská akadémia vied.

Komplexná modernizácia budov a internátov verejných a štátnych vysokých škôl

Hlavným cieľom tejto výzvy bola podpora vysokých škôl pri rekonštrukcii budov vysokých škôl a internátov s úsporou primárnej energie vyššou ako 30 %. V rámci tejto výzvy získala EU v Bratislave finančné prostriedky na realizáciu dvoch projektov v celkovej výške 3.932.481 Eur. V rámci jedného z projektov sa zrekonštruuje študentský domov Starohájska 4 a v rámci druhého projektu sa zateplí strecha a fasáda a vymenia okná v objekte Školička.

Výzva na podporu projektov propagácie vysokých škôl v zahraničí

Cieľom tejto výzvy je zviditeľnenie Slovenska ako partnera a destinácie pre študentov a zamestnancov vysokých škôl, prezentácia potenciálu krajiny v oblasti vysokoškolského vzdelávania, vedy a výskumu.

EU v Bratislave získala ako jedna z desiatich vysokých škôl v rámci tejto výzvy projekt a finančné prostriedky v celkovej výške 455.000 Eur. EU v Bratislave má za cieľ v rámci tejto výzvy aktívne participovať na medzinárodných veľtrhoch s cieľom nadväzovať nové partnerstvá a podporovať presieťovanosť a zároveň v súlade so stanovenými národnými a európskymi stratégiami profilovať univerzitu na medzinárodnej úrovni ako inštitúciu spĺňajúcu medzinárodné štandardy vo všetkých oblastiach svojej činnosti. Vzhľadom na fakt, že EU v Bratislave má za cieľ nadväzovanie partnerstiev s prestížnymi univerzitami na všetkých kontinentoch, účasť medzinárodných veľtrhoch je jedinečná príležitosť ako docieliť stanovené strategické ciele pre oblasť internacionalizácie, ako aj naplnenie kritérií stanovených zo strany akreditačnej komisie AACSB.

Tieto projekty získané z Plánu obnovy a odolnosti otvárajú nové možnosti pre EU v Bratislave, jej študentov a celú akademickú komunitu. Okrem priameho prínosu pre univerzitu posilňujú jej pozíciu v medzinárodnom akademickom prostredí a prispievajú k naplneniu cieľov Európskej únie v oblasti inovácií, udržateľného rozvoja a digitálnej transformácie. Tento úspech je výsledkom neustáleho zdokonaľovania kvality všetkých oblastí činnosti univerzity. EU v Bratislave tak reaguje na súčasné globálne výzvy a ukazuje svoju pripravenosť prispievať k riešeniu spoločenských problémov prostredníctvom vedy a vzdelávania v súlade s misiou, víziou a strategickými cieľmi univerzity“, konštatoval rektor univerzity Ferdinand Daňo.

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.