Téma rozvojových krajín, ich ekonomického napredovania, postavenia vo svetovom hospodárstve a zapojenia do medzinárodného obchodu je stále vysoko aktuálna. Táto rozmanitá skupina štátov zaujíma čoraz výraznejšie postavenie v medzinárodných hospodárskych aj politických vzťahoch a ich podiel na medzinárodnom obchode už desaťročia rastie.

Učebnica Ekonomika a obchodná politika rozvojových krajín – postavenie v medzinárodnom obchode, dlhová kríza a vplyv migrácie je pokračovaním, resp. nadväzuje na učebnicu Ekonomika a obchodná politika rozvojových krajín. Takisto sa zaoberá vybranými čiastkovými otázkami v súlade s problematikou vyučovanou na rovnomennom predmete, tentokrát v zameraní na tri kľúčové témy.

Prvá kapitola poskytuje ucelený prehľad postavenia rozvojových krajín v medzinárodnom obchode. Druhá kapitola učebnice pojednáva o vplyve fenoménu migrácie na hospodárske napredovanie rozvojových krajín. Tretia kapitola skúma problematiku dlhovej krízy.

Jednotlivé kapitoly učebnice sú ukončené otázkami a témami na diskusiu a majú podnietiť hlbšie preniknutie do problematiky zo strany čitateľa. Publikácia je určená čitateľom z akademickej či praktickej sféry zaujímajúcich sa o problematiku rozvojových krajín, predovšetkým však študentom medzinárodného podnikania.

 

Učebnica Ekonomika a obchodná politika rozvojových krajín – postavenie v medzinárodnom obchode, dlhová kríza a vplyv migrácie je dostupná TU.

 

Odporúčaná citácia:

Zubaľová, Ľubica a Drieniková, Kristína. Ekonomika a obchodná politika rozvojových krajín – postavenie v medzinárodnom obchode, dlhová kríza a vplyv migrácieČeské Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, z. ú., 2022. 117 s. ISBN 978-80-7556-122-0