Cestovný ruch je uznávaným faktorom rozvoja sociálno-ekonomickej úrovne regiónov a ako prierezové odvetvie ekonomiky prináša pozitívne efekty nielen priamo v cestovnom ruchu naprieč odvetviami cestovného ruchu, ale aj v dodávateľských odvetviach a zrejmé sú aj jeho indukované efekty naprieč odvetviami národného hospodárstva.

Učebnica je vytvorená medzinárodným autorským tímom zo šiestich krajín – Poľska, Česka, Chorvátska, Portugalska, Severného Macedónska a Slovenska. V publikácii sú spracované vybraté ekonomické aspekty rozvoja cestovného ruchu v regióne týkajúce sa vykazovania ekonomických prínosov cestovného ruchu, vplyvu cestovného ruchu na regionálny rozvoj a ekonomických rast sústreďujúc sa okrem iného aj na regióny s nízkou sociálno-ekonomickou úrovňou, hodnotený je význam investícií do rekonštrukcie kultúrnych pamiatok a samostatná kapitola je venovaná priestorovej diferenciácii cestovného ruchu. Súčasťou každej kapitoly je jej krátka charakteristika, definované sú vzdelávacie ciele a v závere formulované otázky z danej problematiky.

Učebnica je určená predovšetkým študentom vysokoškolského štúdia v rámci študijných programov zameraných na cestovný ruch a regionálny rozvoj. Môže byť zaujímavou publikáciou a podkladom pre ďalšie vzdelávanie odborných pracovníkov na úrovni miestnej či regionálnej samosprávy disponujúcich kompetenciami v rozvoji cestovného ruchu ako aj pre organizácie destinačného manažmentu a iné regionálne organizácie angažujúce sa v cestovnom ruchu. Nakoniec aj manažéri rozvoja cestovného ruchu na národnej úrovni môžu nájsť v textoch zmysluplný rámec pre ich činnosť.

 

Publikácia Economics of Tourism. Regional aspects je dostupná TU.

 

Odporúčaná citácia:

Michálková Anna et. al. Economics of Tourism. Regional aspects. České Budějovice : Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2023. 138 s. ISBN 978-80-7556-121-3